Categories
За цветята и градината

Как да си засадим ананас? Вкореняване и отглеждане.

Как да си засадим ананас в саксия?

С настъпването на пролетта започваме все повече да обръщаме внимание на цветята и градината. Защо не и на някое екзотично растение например ананас. Ананасът не е дърво, а многогодишно тревисто растение. Може да се засади в саксия и да се отглежда в домашни условия.  При добри грижи, може да ни зарадва с цвят и плод. Как да си отгледаме, стъпка по стъпка?

  • Ананасът е едър плод, сочен, и сладък на вкус. Отглежда се в тропическите райони на Флорида, Мексико, Централна Америка, Южна Америка, Хавайските острови, Филипините и Куба.
  • Хранителните ползи от консумацията на ананас са възхитителни. Освен високите стойности на манган, който подпомага антиоксидантните защитни сили, ананасите съдържат големи количества тиамин, витамини от групата В, които се занимават с производството на енергия. Ананасът не съдържа вредни мазнини, холестерол и е с много ниско съдържание на натрий.
  • Как да си засадим ананас в саксия? Грижи за растението.
  • Изберете един узрял ананас. Листата му трябва да са твърди, здрави и зелени. Кората обаче трябва да бъде леко златиста, не зелена. Внимавайте също плодът да не е презрял.
  • Трябва да откършите или изрежете листната част от плода. Листата излизат с малко от плода. Почистете ги, и ги потопете в съд с вода, така че водата да покрива не повече от 1-2 сантиметра от стеблото. Оставете го на светло място, като следите да не остава стеблото на сухо. След 2-3 седмици трябва да има ясно различими и добре оформени коренчета. Изчакайте коренчетата да станат поне 3-4 сантиметра. Тогава може да посеете растението в саксия с градинска почва и добавена тор. Помнете, че това е тропическо растение и не го подлагайте на ниски температури. Лятото може да го изнесете отвън, а през зимата задължително му осигурете топло и добре осветено място.
  • Другият начин е да не чакате да пусне коренчета. Засажда се направо в почва. Трябва обаче много да внимавате и да следите да не се стигне до гниене.
  • Цъфтеж може да очаквате след 2-3 години. Самият цвят на ананаса в последствие се оформя на плод.

Марияна Николова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *