Categories
За цветята и градината

Гладиоли. Засаждане и отглеждане.

 

Как да си засадим гладиоли? Името гладиол произхожда от латинското „gladius“ – меч. Тези толкова красиви цветя, от които се правят прекрасни букети. Тяхната багра е изключително разнообразна – червени, жълти, бели, шарени… Така че, защо да не си засадим тази красота в двора?

Подготвяне на луковиците за засаждане: Те трябва да се изчистят от покривните люспи и добре да се огледат за болести и вредители. Трябва да имат здрава, плътна повърхност. Хубаво е преди засаждането луковиците вече да имат коренови издутини. Гладиолите садим в ямки на разстояние 10-12 см. Колко дълбоко? Навсякъде съветите са между 10 и 15 см. От собствен опит знам че това е малко. Гладиолите стават високи и тежки. Лесно се накланят от вятъра. Моят съвет е да засаждате луковиците на 20-22 см. дълбочина. Може да поникнат малко по-късно, но ще са здраво захванати за почвата. Добре е, ако имате едър пясък, да сложите във всяка ямка по-малко на дъното. Около 1 см. Гладиолите се засаждат в края на април или началото на май.

Отглеждане: Най-важните неща. Гладиолите обичат водата и слънцето. Поливайте ги редовно, особено в летните жеги. Гладиолите се чувстват най-добре на светли места, но се развиват добре и на шарена сянка. Ако почвата е слаба може да торите разстенията през 2-3 седмици. Малко оборска тор би им подействала добре.

Успех в отглеждането на вашите гладиоли!

 

Росица Иванова

 

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *