Categories
За цветята и градината

Джинджифил. Как да си отгледаме Джинджифил у дома?

Джинджифил. Как да си отгледаме Джинджифил у дома?

Джинджифилът е азиатско разстение. Богато на етерични масла. Едновременно подправка и билка. Ползите от Джинджифила са многобройни. Има антивъзпалително действие и помага при артрит, мускулни спазми, ревматизъм. Изключително полезен е при простудни заболявания, включва се и в рецепти за отслабване.

  • Как да си отгледаме Джинджифил в градината или в саксия?
  • Преди всичко трябва да се сдобием със здрав корен, който да има колкото се може повече „очи“. Почвата трябва да бъде богата и рохава. Много добре би било, ако разстението вече е започнало да покълва (зеленина и подутос на тъй наречените „очи“). Ако корена е голям може да го разрежем на парчета, така ще захванем повече разстения.
  • Важно е да знаете, че Джинджифила се засажда повърхностно, с пъпките нагоре. Почвата трябва да покрие 1/3 от корена. Поставете растението на топло място, няма нужда да е на слънце. Идеалната температура е около 20 градуса. Дръжте почвата влажна и след около 2-3 седмици ще се покажат първите поници.
  • Джинджифилът е топлолюбив, но пряката слънчева светлина може да бъде опасна за него. Така че най-доброто място би било полусянката. С настъпването на есента и в ранна пролет следете температурите! Вашият джинджифил не би могъл да преживее сланите!
  • Цъфтеж? – Джинджифилът цъфти след 3-тата година. През лятото. Цветовете са прекрасни – червено, розово, жълто, лилаво, бяло, с приятен и силен аромат. Самия цвят е свеж понякога повече от месец.
  • След около 6-8 месеца ще може да ползвате и корените. Когато листата изсъхнат и започнат да капят, можете да извадите корена и да го използвате.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *