Categories
Рецепти за готвене

Хитринки в кухнята – яйцата…

Хитринки в кухнята – яйцата
Здравейте !
Понякога готвенето в кухнята се превръща в жив ад: маслото кипи, млякото изтича, изгорелият тиган не се отмива и над всичко това сте сълзливи от лука. Тук ще намерите хитринки в кухнята, които се надявам да ви улеснят и да превърнат времето в кухнята в удоволствие.
Това е първата от поредицата публикации тук за хитринките в кухнята. Някои може би знаете, други не. Всяка публикация ще бъде на различна тема. Днес темата са яйцата.

Как да си направим перфектните пържени яйца?
Изсипете супена лъжица вода в ръба на тигана. Покрийте тигана с капак за кратко. Водата ще се превърне в пара и ще сготви върховете на бърканите яйца. Поради това върху жълтъците се образува филм, а вътре те остават течни. Яйцата не се изсушават и стават много по-вкусни.

Как лесно да обелим вече сварените яйца ?
Всеки, който се е сблъсквал с невъзможно за белене яйце, знае, че в интернет е пълно с потенциални решения. Само че не всички вършат работа. А някои са и откровено абсурдни. А защо е трудно да обелим яйце? Яйцата и особено белтъците им, са пълни с протеини. При варенето те се сгъстяват, стават лепкави и залепват по мембраната и черупката. Роля има и pH (показател за киселинността) на яйцето. Белтък, който съдържа повече киселини, е особено лепкав. По-пресните яйца имат по-ниско pH (т.е. киселинността им е по-висока). Заради това пресните яйца са по-трудни за белене. И все пак как да обелим яйцето лесно. Ето няколко различни начина.

  • Да пуснете внимателно яйцето в съд с вряща вода, вместо да го сложите в студена вода и едва тогава да започнете да я нагрявате, се смята за сигурен начин после да го обелите лесно. На теория така яйцето ще се сготви по-бързо, белтъкът няма да достигне толкова висока температура и мембраната няма да залепне за черупката.
  • Да потопите яйцето в студена вода, след като го сварите, прекъсва процеса на нагряване и допълнително пречи на залепването. Не забравяйте, че колкото по-дълго охлаждате яйцето, толкова по-добре.
  • Добавете сода за хляб или оцет към водата, когато варите яйца. И двете вещества проникват в черупката и улесняват отделянето от протеина.
  • Просто сипете малко вода в чаша, поставете яйцето вътре, покрийте отвора с ръка и тръскайте около 20 секунди. Комбинацията от вода и тръскане би трябвало да отлепи черупката от мембраната наведнъж.
  • Изводът е, че няма перфектен начин за лесно белене на яйце. Може би да не използваме съвсем пресни яйца. По-старите яйца имат по-високо pH от пресните.

Как да си направим златно яйце ?
Разклтете за минута сурово яйце и след това го сварете. Ще получите златно яйце!

Как да разберем дали едно яйце е развалено без да го чупим?
Пуснете го в дълбок съд, пълен с хладка, леко подсолена вода. Ако потъне на дъното, това означава, че е съвсем прясно. Ако застане в изправено положение във водата, разбирайте, че е старо, но не и негодно за консумация. Ако пък изплува на повърхността, по-добре не рискувайте.

Как да различим варено от сурово яйце?
Поставете яйцето да легне по ширина на гладка твърда повърхност, като се уверите, че няма да се изтърколи и падне. След това с два пръста го завъртете през средата. Ако е варено, то ще се движи като пумпал, правейки поне 6-7 оборота с лекота. Ако е сурово, ще се завърти бавно и не повече от два пъти, защото в него няма статичен център на тежеста, около който да обикаля останалата част.

Как да замразим яйца и защо?
Защо?
Първo– мнoгo e удoбнo: винaги имaтe яйцa във фризера и тe мoгaт дa ce изпoлзвaт зa приготвяне нa вcякaкви яcтия. Втoрo– тaкa яйцaтa ocтaвaт винaги прecни.
А как да ги съхраняваме? Отделяме ги от черупката и ги слагаме във формички за лед или малки чашки. Ocнoвнoтo прeдимcтвo нa зaмрaзeнитe яйцa e дългият им cрoк нa гoднocт. Тe нe губят хрaнитeлнитe cи cвoйcтвa cлeд рaзмрaзявaнeтo. Яйцaтa във фризeрa мoгaт дa ce cъхрaнявaт в прoдължeниe нa 3-4 мeceцa.
Когато готвите нещо и яйцата не достигат не тичате до магазина. Просто ги изваждате от фризера.

Следва: хитринки в кухнята – рибата

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *