Categories
Рецепти за готвене

Как да си направим пречистено (препържено) масло ?

В тази публикация ще ви запозная подробно как да си направим препържено масло, както казваше баба ми или 100% пречистено масло. Според Аюрведа – най-древната индийска наука за здравето – един от най-полезните продукти, които могат да се консумират от всички, е пречистеното масло Гхи. Пречистено е, защото с термична обработка се изпарява водата, съдържаща се в него и се отделят белтъците и протеините. Това което остава е вълшебно на вкус масло, което може да се консумира както за готвене, така и в суров вариант.

Как да си направим пречистено (препържено) масло ?

Слагаме маслото в добре подсушена тенджера или дълбок тиган. Добре е маслото да се разтапя на слаб огън. Можем да го нарежем на парчета за по-бързо разтапяне. Много е важно да се използва несолено масло.
След като се разтопи започва леко да бълбука. По повърхността се образува пяна, която трябва своевременно да отстраняваме. На дъното както ще забележите, остават малки бели топченца. Това са белтъци. Другите неща които се утаяват са различни примеси. Ако маслото е купешко и има маргарин, те са повече.
Как разбираме, че маслото е готово? Спира да бълбука, не отделя повече пяна. В тенджерата остава светъл и напълно прозрачен продукт.
След като го махнем от огъня трябва непременно да го прецедим. В цедката остават всички ненужни примеси.
Така преработеното масло, оставяме да изстине. Вече имате 100% пречистено масло. Пречистеното (препържено) масло е и с по-голяма трайност. Моята баба не го съхраняваше дори в хладилника.
Гхи съдържа главно наситени мазнини и мастноразтворимите витамини А, D и К.
Готово за консумация.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *