Categories
Полезни съвети Рецепти за готвене

Как да си направим домашно сирене?

Как да си направим домашно сирене? Бързо, лесно и вкусно. Стъпка по стъпка, сами у дома.

Няма нищо сложно в приготвянето на домашно сирене. В домашни условия може да приготвите също мого вкусно сирене, само че с по-малко количество мляко.

  • 2 л. прясно неварено мляко. Добре е да бъде домашно с пълната си масленост. Навремето нашите баби са правели сиренето от току-що издоено мляко, докато още е топло.
  • 10 капки мая за сирене. Вижте за всеки случай указанията на производителя.
  • сол (едра) – за осоляване

Начин на приготвяне:

Млякото се налива в тенджера и се слага на котлона да се затопли. Трябва да е с телесна температура 36-37 градуса. Ако нямате термометър пробвайте с кутрето. Не трябва да ви пари. Трябва да усещате едва доловима топлина. В този момент добавяте 10 капки мая за сирене и разбърквате добре. Слагате капака, завивате тенджерата с кърпа и оставяте така за около час и половина. Ако е по-студено времето, може и малко повече. Когато го отворите млякото трябва да изглежда като желирано. Нарежете го на кръст, на кубчета. Нека да престои още половин час.
Пригответе си подобен по голимина съд и сложете тензух. Краищата на тензуха трябва да излизат от съда. Изсипете внимателно подсиреното мляко в тензуха.
Завързвате тензуха и окачвате на подходящо място да се оцежда. След около 2 часа премествате вързопчето в подходящ съд и притискатете с някаква тежест за да се оформи добре.
След престоя си с тежестта (около 10 часа), махате тензуха и поръсвате от всички страни с морска сол. Да го „хване“ солта 5-6 часа и е готово за консумация.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *