Categories
За цветята и градината

Как да си засадим лимон?

Лимонът е растение, което е хем красиво, хем полезно. Жълтия цвят на плодовете и плътните зелени листа на лимона ще освежат дома ви, аромата който растението разпръсква също ще създаде неповторимо настроение. Богатия на витамин С лимон е изключително съкровище за всеки дом.

Как да си захванем лимон от семка?
Засаждане на лимон от семка е метод колкото лесен, толкова и бавен, затова трябва да се заредите с търпение.

– Отделете няколко семки от лимона, който сте купили и ги измийте добре.
– Накиснете ги във вода за около 1 седмица, като сменяте водата всеки ден.
– Поставете семките в подходящ съд, с добър дренаж и ги покрийте с още два пръста земя отгоре. Полейте добре и ги оставете на топло място.
– След една седмица до 10 дни трябва да поникнат. Разсадете ги в отделни саксийки.
– Имайте предвид, че лимонът расте бавно. Естествено засаден по този начин, щом порасне, растението няма да дава плодове, или ще започне да дава едва след 10-тата година. Тези полодове обаче ще са доста по-лоши от този от който сте взели семките.
– Затова лимоните трябва да се облагородят (ашладисат). Правилно е облагородяването на лимона да стане, когато стъблото на дръвчето достигне дебелина на обикновен молив. Присаждане на лимон се извършва, както при овощните дървета, на спяща пъпка. На следващата година още през пролетта се изрязва остатъкът на дивото стъбло, който се намира над пъпката.
– През лятото лимоните растат добре на полусенчесто място в градината. Зимата лимоните се отглеждат в хладни светли помещения при температура, не по-висока от 8°С и се поливат рядко.

– Започват да дава плодове след третата година.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *