Categories
За цветята и градината

Бромелия

Бромелия. Всичко за бромелията. Произход, грижи, размножаване.

Бромелия е цвете, получило необичайното си име в чест на шведа, който е обичал ботаниката, Олаф Бромелиус. Бромелията идва от тропическите и субтропичните гори на Латинска Америка, където расте по корените и стволовете на големи дървета. У нас се отглеждат наземните бромелии. Бромелията има твърди улейновидни листа, които са събрани в основата си на гъста розетка, от която излиза красивото цветно стъбло. За развитието си изискват висока влажност. Всички видове бромелии задържат в розетката си вода,която им осигурява постоянна влага. Не обичат пряка слънчева светлина.

Бромелията е непретенциозна. Предпочита дренирана, лека и рохкава почва.

Като тропическо растение обичат водата. Когато поливате растението, обливайте листата с вода. Водата трябва да бъде със стайна температура. Само зимата внимавайте да не прекалите, за да не предизвикате гниене на листата.

Проветрявайте често където са бромелиите. Растението обича свежия въздух. Внимавайте само да не става течение.

Размножаването е най-удачно чрез млади розетки с корени. Младите растения също са непретенциозни. Засадете ги в малка саксия със същата почва. Поливайте бъдещите цветя по същия начин като възрастните растения.

Бромелията има внушителен външен вид, но е със слаба коренова система. Така че не пресаждайте цветето в много голяма саксия.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *