Categories
За цветята и градината

Адениум ( Пустинна роза )

Разстението Адениум или Пустинна роза, сравнително от скоро започна да се разпостранява по-широко и у нас. Родината му е Централна и Южна Африка. Дървоподобно разстение, което в природата достига до 10 метра височина. Култивираните растения са много взискателни, достигат на височина до около 30-35 см.

Как да си отгледаме Адениум?

Почва:
Рохкава, леко кисела почва. Всяка глинеста почва е подходяща с добавка от речен пясък. Можете да използвате готова почвена смес за кактуси. Подхранва се с торове само през месеците от април до септември. Използвайте комбинирани торове с ниско съдържание на азот.

Светлина:
Това е разстението, което най-много обича светлината. През целия ден може да бъде на пряка слънчева светлина. Така ще цъфти през цялото лято. Постарайте се и през зимата да му осигурите директно южно слънце.

Поливане:
Внимавайте да не го преполеете. Тук е мястото да споменем, че разстението Адениум има способността да складира вода. Стъблото и корените са истински резервоари. Един или два пъти седмично. Понякога една поливка в седмицата може да е напълно достатъчна. През зимата дори и да са на топло е добре да ги засушите, и да изпаднат в покой.

Пустинната роза не обича температура под 18 градуса. Ако са на топло и осветено място, през зимата също могат да цъфтят.
Пресаждат се на пролет. През месеците май и началото на юни. Ако вашият Адениум е в саксия, пресаждайте във възможно най-малката саксия в която ще се побере. Така по-сигурно ще избегнете гниене.

Внимавайте с адениума. Сокът на растението е отровен от всичките му части.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *