Categories
За цветята и градината

Цикас

Цикас е древно растение. Прозхожда от Югоизточна Азия и Япония. В превод от гръцки (Кукас) означава палма, видимо това е сходството на външният им вид. Цикас прилича на палма, но всъщност няма нищо общо с палмовите дървета. То е цикадно растение, наподобяващо папрат. Цикасът е двуполов и съществуват мъжки и женски растения. Подходящо за дома и офиса.

Как да си отгледаме тази красота у дома?

Преди да сте решили да отглеждате Цикас трябва да знаете, че разстението се развива много бавно. На година се развиват от 1 до 3 листа, рядко повече. Всяко едно листо обаче живее по 2-3 и повече години. Старите, изсъхнали листа се премахват.

Почва:
Равни колличества листовка, чимовка, хумус, торф и пясък. Подхранва се веднъж или два пъти в месеца през времето от май до август. Може да добавите към почвата или да подхранвате с угнил оборски тор. Необходим е добър дренаж.

Температура:
Понася температурните колебания. Чувства се добре и в прохладни, и в топли помещения. През зимата температурата не бива да пада под 10-12°С.

Светлина:
Обича слънцето. Само напролет, ако решите да го изнесете навън, в началото го предпазвайте да не му изгорят листата. После спокойно понася прякото слънчево греене.

Поливане:
Обича водата, но не прекомерно. Цикасът не търпи излишък на влага. Преди да поливате се уверете, че почвата наистина е засушена. Зимата намалете поливането до минимум.

Размножаване:
Делене чрез детки. През пролетта детките се отделят от основния ствол, засушават се за 2-3 дни и тогава се засаждат. Поливат се изключително умерено. Докато се появят младите разстения ще минат около 2 месеца.

ВНИМАНИЕ !
Цикас е много отровен във всичките си части. Поглъщането на семена от разстението може да причини сериозни здравословни проблеми.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *