Categories
За цветята и градината

Хибискус ( Китайска роза )

Хибискус е името на дървовидно храстче известно още и като китайска роза. Цветовете му са толкова ярко оцветени, че е трудно да се пренебрегне красотата им. Хибискусът освен красиво цвете, е и прекрасна и полезна билка. Изключително полезен е чаят, който допринася за реголиране на кръвното налягане, понижава и холестерола. Чаят от хибискус е по-известен като каркаде. Счита се, че родината на хибискуса е Азия и островите в Тихия океан. Цъфти почти през цялата година и достига до 1- 2 метра в домашни условия.

Как да си отгледаме Хибискус?
Почва:
Точно като за роза. Лека, плодородна, влагопропусклива. Подхранва се по време на цъфтеж. Препоръчителния период на торене е веднъж месечно.

Температура:
Топлолюбиво разстение. Понася летните горещини. Оптималната температура през зимата е 13-15 градуса.

Светлина:
Разстението цъфти продължително и се развива, когато му се осигури обилна светлина. Не понася обаче директното силно огряване. Чувства се добре на шарена сянка, макар че понася и сенчести места. На сянка обаче цъфти малко и се развива по-лошо.

Поливане:
Почвата трябва да е влажна през цялото време. Обича водата. Често пръскайте дори листата. Не допускайте дълго засушаване, защото това ще доведе до спиране на растежа и цъфтежа на растението. Внимавайте все пак и с другата крайност – преполиването. През лятото поливайте често, а през зимата ограничено.

За да остане хибискусът нормално стайно храстче се нуждае от подрязване. Най-удачният момент за това е през пролетта. Достатъчно е леко оформление.
Размножава се чрез резници. Вкореняването обикновено се постига за около 1 месец.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *