Categories
За цветята и градината

Гербер

Гербер – многогодишно растение, принадлежащо към семейство Астрови. Произхожда от Африка. Гербера се характеризира с компактните си размери и съкратено стъбло. Герберите се отличават с разнообразие от цветове и размери, изключение прави само синия цвят. Има различни видове, подходящи както за засаждане в открита земя, така и за отглеждане в саксия. Най-често се отглеждат хибридни форми на гербер.

Гербер в саксия. Доста по-компактен, с къса дръжка и тъмниозелени листа. Предпочитано цвете за дома най-вече заради свойството да пречиства въздуха Малко труден за отглеждане. За начинаещи градинари е истинско предизвикателство. При правилно отглеждане герберът в саксия цъфти целогодишно.

Почва:
Непретенциозен. Може да го отглеждате и в обикновена градинска пръст. Важно е почвата да е добре дренирана. Добре е да го торите лятото с фосфорна тор.

Светлина:
Тук е най-трудното. Това е най-важното условие на гербера. Това разстение е едно от малкото които обичат пряка слънчева светлина. Гербера трябва да бъде огряван през целия ден. И най-малкото засенчване или шарена сянка може да не му понесе. Пазете го само от течение.

Поливане:
Герберът в саксия предпочита умерено поливане. Просто не го засушавайте. Добре е почвата да е влажна. Хубаво е водата при поливане да не е студена!

Температура:
Обича топлината. Трябва да внимавате през зимата. Не оставяйте цветето в стая, където температурата пада под 15 градуса.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *