Categories
За цветята и градината

Глориоза ( Огнена лилия )

Глориоза е увивно растение от семейството на лилиите. В превод името й значи слава. Идва от Африка и е национално цвете на Зимбабве. Наричат я царицата на цъфтящите лози. Глориоза е великолепна и напълно заслужава името си. При нея всичко е красиво. Както листата с богат цвят, така и цветовете, равни на които е трудно да се намерят както по форма, така и по цвят. Цъфти от април до края на август.

Как да си отгледаме това великолепие и дома?

Почва:
Почвата на глориозата трябва да бъде рохкава и добре дренирана. Може да торите веднъж месечно през времето на цъфтежа. Идеалният вариант е течна тор.

Светлина:
Обича повече светлина, но лятото трябва да се пази от директни слънчеви лъчи.

Топлина:
Местата от където идва предполагат и любовта на разстението към топлината. За оптимален растеж и развитие е подходяща температура от около 26-30 градуса. Не понася температури под 5 градуса.

Поливане:
Огнената лилия обича водата, но понася по-лесно засушавания, отколкото преполиване. Преди поливане проверявайте почвата. По-добре да е леко засушена.

Размножаване:
Рано напролет чрез разделяне на грудки. Трябва да има пъпка на всяка от частите. Грудката се поставя в хоризонтално положение, като дълбочината на засаждане е 2-3 см.

Внимание!
Всички части на Глориоза са отровни. Дръжте далеч от деца и домашни любимци.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *