Categories
За цветята и градината

Африканска теменужка (Saintpaulia)

Saintpaulia или Африканска теменужка е едно от най-популярните стайни растения. Непретенциозно цвете, компактно в саксия, което може да цъфти почти през цялата година. Листенцата на африканска теменужка са нежни и крехки, обвити във фин мъх, а цветовете са разнообразни. Виолетови, розови, пурпурни, сини и бели.

Отглеждане:
Почва:
Най-добре е в рохкава хумусна почвена смес. През пролетно-летния сезон е добре теменужката да се подхранва с тор за цъфтящи разстения.

Температура:
Обича топлината. Най-добре се чувства при температура около 20 градуса. Ако искаме да цъфти почти през цялата година е добре да се постараем да бъде на тази температура целогодишно.

Светлина:
Нежната Сенполия обича светлината, но не и прякото слънце. Полусенчесто място на перваза до прозореца е добре. Един или два пъти седмично може да завъртате саксията. Така листата ще разстат с еднаква дължина и ще постигнете симетрична розетка.

Поливане:
Малко капризна към температурата на водата. Трябва да е престояла и със стайна температура. Полива се винаги в подложката на саксията. При напръскване по листата се образуват кафяви петна.

Размножаване:
Африканска теменужка се размножава лесно чрез резници от листата. Потапят се в чаша при температура над 20 градуса. Първите коренчета се появяват след месец.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *