Categories
Рецепти за готвене

Печено пиле на фурна

Цяло печено пиле. Една от най-често приготвяните храни. Може би защото пилешкото месо се приготвя бързо и се харесва от всички. Чудесна идея за основно ястие.

 

Как да си приготвим печено пиле на фурна? Да не е сухо и жилаво, а сочно и с хрупкава коричка!

 

Продукти:

  • едно цяло пиле
  • краве масло – 3-4 с.л.
  • червен пипер – 1 к.л.
  • черен пипер – 1 к.л.
  • сол на вкус
  • мащерка или чубрица

 

Приготвяне:

Най-добре е да изберете охладено, а не замразено пиле. Когато печете цяло пиле, едно от най-важните неща е да го натриете много добре навсякъде със сол и черен пипер. Най-добре е да разтопите маслото, и в купичка да разбъркате всичко. Солта, черния и червения пипер и подправката. Втривате с ръце от сместа върху пилето от всички страни.

Сега вашето пиле е готово за печене. Вие решавате – бавно на ниска температура, или бързо на висок градус, според това какво търсите като резултат. Ако искате разстапящо се месо трябва да печете на ниска температура в продължение на поне няколко часа. Ако търсите лъскава, хрупкава кожичка, ще приготвите пилето на висока температура за по-кратко време.

 

Едно от най-важните неща! Когато пилето е готово го оставете поне за 15 минутки!  Да оставите соковете на пилето да се разнесат равномерно навсякъде. Ако избързате с рязането, те просто ще изтекат.

 

Може да комбинирате вашето печено пиле с картофи или ароматни гъбки на фурна.

Добре сготвеното пиле е сочно отвътре, и хрупкавa,  златиста кожа.

 

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *