Categories
За цветята и градината

Хоя (Hoya carnosa)

Хоя или восъче, е вечнозелена лиана. Широко разпостранена в Южна азия, Индия, Китай. В зависимост от вида си хоите достигат от 1 до 10 метра. Някои видове – например (Hoya carnosa) са популярни домашни разстения.

Хоя – красота, силно ароматни цветове, атрактивни листа…

 

Хоя у дома?

  • Почва:   Не е претенциозна! Достатъчна е градинска пръст, задължително обаче снабдена с добър дренаж. Може да торите от март до октомври веднъж месечно, с универсален минерален тор.

 

  • Местоположение:    Обича светлината. Добре е да бъде на светло място, което е много важно за цъфтежа. Пазете хоята само от преките слънчеви лъчи, особено около обяд. Изберете място което е добре предпазено от течение.

 

  • Температура:     В стайни условия оптималната температура на отглеждане е около 22-24 градуса. Допускат се и по-високи температури, като се има в предвид, че разстението е все пак тропическо. Нощната температура, а и през зимата е добре да бъде в порядака на 15 градуса. През зимните месеци хоята издържа спад и до 7-8 градуса.

 

  • Поливане:     Полива се редовно, но умерено. Почвата трябва да е винаги влажна, но не мокра. Не оставяйте вода в легенчето под саксията. Разстението е непретенциозно към влажността на въздуха и бързо се адаптира.

 

  • Пресаждане и размножаване:      Пресажда се веднъж на 2-3 години, когато корените са запълнили цялото пространство на саксията. Използвайте добре дренирана почва. Хоята се размножава лесно, чрез резници. Взимаме резници дълги около 10 см. от върха на разстението. Вкореняват се лесно във вода или влажен пясък. Коренчетата се появяват след десетина дни, след което могат да се засадят в самостоятелни саксии.

 

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *