Categories
За цветята и градината

Азалия (Аzalea indica)

Азалия – цъфтящ храст, подвид на Рододендрона, у нас се отглежда само като стайно растение. Произхожда от Китай и Япония. Най-популярния вид, който се отглежда по нашите географски ширини е Аzalea indica. На височина достига до 50-60 см.
Красива, но много капризна. Едно от най-взискателните растения, които отглеждаме.
Как да си отгледаме красивата принцеса у дома?

 

  • Почва:    Азалията обича леко кисели субстрати, съдържащи торф. Най-добре да си купите специална почвена смес за Азалия. И нещо много важно-не забравяйте да направите добър дренаж в саксията. Добре е да се наторява 1-2 пъти в месеца с тор за азалии и рододендрони.

 

  • Местоположение:      Азалията е светлолюбива, но не понася преки слънчеви лъчи. В природата се намира около дърветата, дори под тях. Трябва да осигурите близки до тези условия. Най-добре на прозорец с източно изложение. В никакъв случай не я поставяйте на прозоречен перваз с южно изложение.

 

  • Температура:       Най-подходящата температура за азалията е 12 – 18 градуса. Летен максимум около 20 градуса. Лятото можете да поставите вашата Азалия на балкона, ако е обърнат към северната страна. В първите есенни дни се прибира в хладно и светло помещение за да се стимулира цъфтежът.

 

  • Поливане и влажност:      Може би най-важните условия при отглеждането на Азалия. Разстението обича водата, затова и поливането трябва да бъде редовно. Важно е цветето да се полива с престояла или дъждовна вода. Хлорът е разрушителен за азалията. Особено в периода на цъфтеж почвата трябва да се поддържа винаги влажна. Най-вероятната причина за набръчкване и опадване на листата на разстението е недостатъчното поливане. Обича високата влажност. Необходимо е да осигурите прохладна и влажна атмосфера.

 

  • Пресаждане и подрязване:      Кореновата система на разстението са развива бавно, за това се пресажда рядко. Добре е да използвате готова почва, подходяща за рододендрони. След прецъфтяване, сухите и повредени клонки се премахват и се оформя короната на азалията.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *