Categories
За цветята и градината

Вризея ( Vriеsea splendens )

Вризея – пламтящ меч в саксия. Представител на сем. Бромелиеви, отличаваща се с яркочервения си цветен клас. Произхожда от Централна и Южна Америка. Заради красотата им, хората са създали и десетки хибриди, които са разпостранени като саксийни цветя.

Как да си отгледаме Вризея (Пламтящ меч) у дома? Разстението идва от тропиците и това до голяма степен определя изискванията за отглеждането му.

  • Почва:  Използвайте почва със силен дренаж. Може да объркате торфена с пясък и борови чипове за да пропуска водата. Подхранвайте веднъж месечно с течна тор.
  • Температура:  Предпочита 12-15 градуса и нагоре. Може да издържа и на доста по-ниски температури, както и на по-високи – до 25-27 градуса. Оптималната температура за разстението е около 20 градуса.
  • Светлина:  Цветето обича умерената светлина, за това в никакъв случай не я излагайте на преки слънчеви лъчи. Най-добре се чувства на шарена сянка.
  • Поливане:  Това е може би най-особената част от грижите за вризеята. Поддържайте фунията, образувана от листата, пълна с вода. През лятото често пулверизирайте.
  • Пресаждане и размножаване:  Пресаждат се изключително рядко, през 3-4 години. Ако цветето е в достатъчно голяма саксия, пресаждане не е необходимо. Размножава се чрез розетки (издънки) от старото разстение. Засаждат се с коренчетата на плитко и се държат на топло, докато се вкоренят.

Ваня Бонева

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *