Categories
За цветята и градината

Агапантус (Agapanthus) – Африканска лилия

 

Агапантус – цветето на любовта. Наричано още Африканска лилия е многогодишно растение. Изключително устойчиво, цветето оцелява дори при най-суровите условия на жега и суша. Лесно за отглеждане с лентовидни листа, достигащи до 50 см. дължина. Цъфти от лятото до късна есен. Цветовете му предимно са сини или бели. Най-добре цъфти на слънце, понася и шарена сянка.

 

Отглеждане на Агапантус!

Почва:

  • Агапантусът расте добре на слабо кисели почви, добре дренирани. През периода на цъфтеж, е необходимо подхранване с тор за цъфтящи растения, веднъж на всеки 2 седмици.

Температура:

  • Оптимална температура 20-25 градуса. Издържа и на повече през лятото. През  зимата се нуждае от период на зазимяване, за да образува добри цветни пъпки. Оптималната температура през зимата около 3-7 градуса.

Светлина:

  • Обича светлината. Понася добре и пряката слънчева светлина. Лятото дори му е необходима за разстежа и цъфтенето. Може да вирее и на полусянка.

Поливане:

  • Агапантус е влаголюбиво растение. Обича водата. Поливайте го винаги, когато видите, че повърхността е започнала да изсъхва. При силна влага обаче листата започват да пожълтяват. Ето защо дренажът в саксията е задължителен.

Пресаждане и размножаване:

  • Обикновено пресаждането на агапантус се прави през 3-4 години.  Внимавайте месестите корени на разстението да не се увредят по време на пресаждането. Добрият дренаж в саксията е задължителен.
  • Агапантус се размножава чрез семена, или по-лесно, като се разделя на туфи след приключване на цъфтежа.

Устойчиво на вредители.  Ако установите такива, измийте листата на разстението  с гъба, напоена със сапунена вода. При нужда може да се напръска с подходящ инсектицид.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *