Categories
За цветята и градината

Кливия (Clivia)

 

Кливия – прекрасна и много популярна. Родината ѝ е Южна Африка. Clivia е многогодишно цъфтящо растение от семейство Кокичеви. Най-разпостранения вид е с оранжеви цветове, но има и такива, чиито цветове са розови, жълти, червени или бели. На височина достига до 50-60 см.

Как да си отгледаме Кливия в саксия?

Почва:

  • Не е много претенциозна, но не обича тежките почви. Много е важно саксията да добре дренирана. През периода на цъфтеж подхранвайте с азотен тор или с тор за цъфтящи растения веднъж месечно.

Температура:

  • Кливията не обича много температурните промени. Оптималната температура е около 20- 22 градуса. Ако искате да цъфти, през периода ранна есен до започване на зимата я дръжте на по-хладно място. През зимата ще се чувства добре на 10-15 градуса.

Светлина:

  • Обича шарена сянка. На пряко слънце листата ѝ изгарят. Подходящо място за нея са прозорците с източно или западно изложение. Понася лесно и сянката, но не обича, е да я местите непрекъснато.

Поливане:

  • Поливайте цветето умерено с мека вода, след като почвата леко засъхне. Ако забележите, че връхчетата на листата са станали кафяви, това е знак, че цветето се нуждае от повече вода. През есента и зимата ограничете поливането.

Пресаждане и размножаване:

  •  Не е необходимо да я пресаждате всяка година. Това се прави през две години и то след цъфтежа ѝ.
  • Кливията се размножава най-лесно чрез издънки. Младите разстения се отделят след цъфтежа. Преди да ги отделите обаче се уверете, че всяка из-дънка има свои собствени корени. Друг начин да размножите Кливия е от семена. Имайте предвид, че от семена разстението ще цъфне най-рано след 4-5 години.

Пазете Кливия от вредители. Освен това трябва редовно да бършете листата ѝ от домашния прах.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *