Categories
За цветята и градината

Фрезия (Freesia) в саксия

 

Фрезия – изключително изящна, невероятно ароматна и кичеста. Луковично цвете произхождащо от Южна Африка и носещо името на своя откривател – немския ботаник Фредерик Фрезе. Едно от най-ароматните цветя. Фрезията се среща в най-разнообразни цветове – бяло, жълто, розово, лилаво, червено, оранжево и др. Започва да цъфти още през февруари.
Как да си отгледаме тази красота и аромат у дома?

 

Почва:  Богата на хумус. Рохкава и пропусклива, в добре дренирана саксия. Можете да закупите специален субстрат за луковични растения. Ако засадите луковиците през септември, ще имате цветове още февруари. Засадете малките луковички на 5 см дълбочина и 5 см една от друга.

 

Температура:  Обича топлината, но не и жегата. Оптималната температура за фрезията е около 12-15 градуса. През есента и зимата саксиите се държат на хладно. Към края на зимния сезон, или когато луковиците започнат да покълват, се преместват на слънчево и по-топло място. Дори и при цъфтежа температурата не трябва да надвишава 20 градуса.

 

Светлина:  Изберете по-сенчесто място, скрито от преките слънчеви лъчи. В същото време, трябва да осигурите на разстението по около 12 часа осветеност на ден. Трудното съчетаване на голяма доза светлина, с хладна земя и въздух, са причина в повечето случаи за неуспех при отглеждането на цветето.

 

Поливане:  Полива се умерено, не всеки ден. Прекомерното поливане може да доведе до гниене на луковиците, така че поливаме, когато почвата изсъхне (примерно около два пъти седмично). По време на образуването на цветни пъпки, фрезиите се нуждаят не само от много светлина и умерена температура, но и от висока влажност. Хубаво е да ползвате топла дестилирана вода.

 

Размножаване:  Чрез луковици. Засаждането може да стане два пъти годишно – през септември и през май. Бъдете търпеливи. Обикновено цъфтят около 100-120 дни след засаждането. Издържат доста дълго (до около 3 седмици) във ваза с вода.

 

Иван Горанов

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *