Categories
За цветята и градината

Нотокактус (Notocactus)

Нотокактус – популярен и непретенциозен. Красиво и лесно за отглеждане разстение. Стъблото е кълбовидно, с добре изразени ребра. Едрите жълти или червени цветове с формата на фуния или камбанка се появяват по върха на растението през цялото лято. В саксия дължината на цялото растение обикновено не надвишава 20 см.

Отглеждане у дома?

Почва:  

  • За отглеждане на нотокактус е подходяща почва с рохкава структура с добър дренаж. Идеалният вариант е да използвате закупен субстрат за сукуленти. Тори се през пролетно-летния период с минерални торове за кактуси.

температура:

  • Оптималната температура за нормалното съществуване и цъфтежа на растението е около 25 градуса. През лятото издържа и на повече, но не трябва да бъде на пряка слънчева светлина в жегите. През зимата се чувства добре на 8-10 градуса.

Светлина:

  • Нотокактусът предпочита разсеяна или пряка слънчева светлина. Южният прозорец е неподходящ заради жегата. Поставете нотокактуса на прозорец с изглед на югоизток или югозапад. През зимата се опитайте да осигурите на разстението дневна светлина до 10 часа.

Поливане и влажност:

  • През цялото лято нотокактусът трябва да се полива обилно и редовно, като не позволяваме на почвата да изсъхне. Следете състоянието на почвата. Когато горният слой изсъхне, поливайте повторно с утаена вода при стайна температура. С настъпването на есента и продължаващ период през зимата, поливането се намалява до 1 път седмично.
  • Влажността на въздуха няма съществено значение.

Пресаждане и размножаване:

  • Пресаждане се извършва на всеки 2 години в малко по-голяма саксия.
  • Размножава се най-лесно чрез издънки. Отделете младата издънка, като внимателно я разделите от майчиното растение. По-добре е процедурата да се извърши през пролетта или лятото, така че младите издънки да се вкоренят по-бързо.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *