Categories
За цветята и градината

Сансевиера (Sansevieria)

Сансевиера – разстението с много имена. Познато е още като индийски меч, рицарски меч, свекървен език и др. Растението има мощно пълзящо коренище и много твърди листа, достигащи до 1 метър дължина. Цвета на листата варира в различни нюанси, изпълнени с цветни ивици или петна. При цъфтеж цветчетата имат зеленикаво бял цвят, с невероятен аромат на ванилия. Цъфти обаче изключително рядко.

Отглеждане на Сансевиера:

Почва:  

  • За да се развива успешно растението, има нуждае от песачливоглинеста почва. Не е претенциозно. Не изисква често торене. Тори се веднъж месечно, като се използва тор за кактуси. Зимата не се тори.

Температура:

  • Предпочита умерена температура 18-25°С. Лятото при по-висока температура изисква по-често поливане. Зимата се чувсва добре при 15-16°С. Температурата не трябва да пада под 10°С.

Светлина:

  • Сансевиерата показва шарките на листата си по-пъстри и наситени, когато е на добре осветено място. Все пак трябва да се избягва прякото и силно слънчево огряване. Всички видове Сансевиера са идеални за отглеждане на прозорец с източно или западно изложение. Трудно понася сянката.

Поливане:

  • Поливането е много важно, но много трябва да се внимава с него. Сансевиерата е в състояние да съхранява водни запаси в листата си. Ето защо прекаляване с поливането може да я унищожи. През зимата почти не се полива.

Пресаждане и размножаване:

  • Пресажда се само когато вече саксията е прекалено тясна за разстението.
  • Най-лесно се размножава чрез резници. Листът се нарязва напречно на късове, чиято дължина трябва да е най-много 8-10 сантиметра, след което се поставят в съд с вода. Коренчетата се появяват след около месец.  При засаждане младите растения се поставят плитко, като листата трябва да са открити.

Димо Найденов

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *