Categories
За цветята и градината

Литопси – живи камъчета у дома

Литопси – живи камъчета у дома. Наричат се Живи камъчета, тъй като листата на Lithops много наподобяват на малки камъчета. Произхождат от южните райони на Южна Африка. Литопсите са популярни като декоративни растения за дома и се събират в колекции. Отглеждат се сравнително лесно. Характеризират се с изключително бавен растеж.

Как да си отгледаме тази красота у дома?

Lithops е невзискателен към грижите и условията на отглеждане.

Почва:

  • Подходяща готова универсална почвена смес за кактуси и сукуленти. Можете да използвате и друга готова почвена смес, основното е тя да не съдържа торф.
  • Широка, ниска саксия е идеална за растението, в което могат да се засадят няколко литопса наведнъж.

Температура:

  • Растението не се страхува от жега и суша. Издържа на високите температури през лятото.  През зимата, когато развитието на растението се забави, цветето се пренася в по-хладно помещение, където температурата на въздуха трябва да бъде в диапазона от 12-20 градуса.

Светлина:

  • Светлината е от особено значение за вашите литопси. Чувстват се добре и на ярка слънчева светлина. Ако липсва дори малко слънчева светлина, това ще доведе до забавяне на растежа. Идеален е балкон с южно изложение.

Поливане:

  • Поливаме по малко и внимателно. Добре е да не попада течност върху растението по време на поливане. Саксията трябва да бъде добре дренирана и да не задържа дълго време водата. Сукулентът реагира отрицателно на дъжд.

Пресаждане и размножаване:

  • Това сукулентно растение трябва да се пресажда само когато обраслите му корени станат твърде претъпкани в саксията.
  • Размножава се след разделянето на листова плоча или чрез семена.

Цъфтеж:

  • По време на периода на цъфтеж, който се наблюдава от края на август до средата на октомври, между шарените листенца на литопсите се образува дръжка, след което цветът се отваря. Най-често ароматните цветя имат жълт или бял цвят. Рядко червен.

 

Ива Димова

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *