Categories
За цветята и градината

Мединила

Мединила – невероятно красиво декоративно растение. Родено в тропическите региони на Стария свят от Африка на изток през Мадагаскар и Южна Азия до западните острови на Тихия океан. Непретенциозно и лесно за отглеждане стайно цъфтящо растение.

Как да си отгледаме Мединила в саксия?

Почва:

  • Подходящият за отглеждане на Мидинила почвен субстрат е съставен от торф, чимовка и малко едрозърнест пясък. Закупената почвена смес за епифити е подходяща. Осигурете добър дренаж за оттичане на излишната вода. Кореновата система на мединилата е слабо развита и затова растението се засажда в ниска, но широка саксия.

Температура:

  • Температурата следва да бъде умерена. Оптимална температура е около 25 градуса. През зимата около 15-17 градуса. С настъпването на есенния период е добре да се извършва постепенно понижаване на температурата. Ако температурният режим в стаята е нарушен, растението може изобщо да не цъфти.

Светлина:

  •  Мединилата не обича прякото слънчево греене. През горещите летни дни я поставете на шарена сянка, а през зимата можете да я отглеждате на източен или западен прозорец. Не обича да бъде местена, особено след появата на цветните пъпки.

Поливане:

  • От пролетта до есента поливането трябва да е обилно, а през зимата – умерено. Тъй като произхожда от тропически район, Мединилата обича високата въздушна влажност. През лятото саксията с Мединила се поставя над съд с вода. Добре е също редовно да се навлажнява с пулверизатор. Процедурата се извършва редовно около три пъти на ден.

Пресаждане и размножаване:

  • Младото растение се пресажда всяка пролет (началото на март), а възрастните веднъж на 2-3 години.
  • Най-лесно се размножава чрез резници (от януари до май).

Цъфтеж:

  • Цъфти много ефективно от началото на април до края на юли. На клоните се образуват увиснали съцветия наподобяващи гроздове. Съцветието може да има бял, розов или червен цвят.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *