Categories
За цветята и градината

Хавортия – ( Haworthia )

Хавортия – миниатюрна красота. Произхожда от Южна Африка.  Един от най-разпространените и лесни за отглеждане сукуленти. По правило месестите листни плочи с тъмнозелен цвят образуват розетки на нивото на земята, но някои видове имат доста късо стъбло. Прилича на миниатюрно алое, с изключение на цветовете, които се отличават по външен вид. Цветовете са дребни и без декоративен ефект, увенчават дълъг до 40 см цветонос и е по-добре да се премахват, за да не изтощават растението.

Как да си отгледаме Хавортия в саксия?

Почва:

  • Обикновена почва за сукуленти и кактуси. Трябва да подхранвате през април-август 1 път на 4 седмици с тор за кактуси. На дъното на саксията не забравяйте да направите добър дренажен слой. Тя трябва да е плитка и широка.

Температура:

  • Расте добре при нормална стайна температура. Лятно време се чувстват много добре на открито в градината или на балкона. Оптималната температура през зимата е 10-12 градуса.

Светлина:

  • Обича светлината. Трябва да се поставят на най-слънчевото място, особено през зимата. Източни, южни или западни прозорци са подходящи за отглеждане.

Поливане:

  • През пролетта и лятото поливането трябва да бъде умерено. Полива се след като горният слой на почвената смес изсъхне добре. Ако през зимата растението влезе в период на покой, тогава броят на поливанията се намалява до 1 път месечно.  Не обича много високата влажност на въздуха.

Пресаждане и размножаване:

  • Младите растения трябва да се пресаждат 1 път годишно, а възрастните – през пролетта 1 път на 3 години.
  • Размножаването става с дъщерни розетки, които може да се отделят с корените при пресаждането. Трябва внимателно да се отделят от родителския храст и веднага да се засадят в саксия, пълна с навлажнен субстрат.

Нели Грозева

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *