Categories
За цветята и градината

Как да размножим орхидея?

Как да размножим орхидея – едно от любимите ни саксийни растения? Наглед една изключително сложна задача. За радост, това не е така. Процесът на размножаване не изисква специални умения, просто трябва да изучите някои по важни принципи, характерни за грижите за орхидеята. Един от най-важните е, да не размножавате орхидеята по време на цъфтеж.

Как да размножим орхидея?

  • Основно в жилищна среда се използва вегетативното (безполово) размножаване. Най-лесният начин за размножаване е чрез издънки, които се появяват в основата на майчиното растение. След като порасне издънката се откъсва много внимателно и се засажда отделно.
  • Може да размножим орхидеята и чрез псевдобулби. Псевдобулбите на орхидеята са фалшиви луковици, които служат на растението да съхранява влага и минерали. Разделете псевдобулбите и така ще имате няколко нови растения. Отстраняват се всички мъртви и увредени корени и тогава се пристъпва към разделяне на булбите. Важното тук е всяко ново растение да остане с не по-малко от 2-3 булби, които се засаждат в нова саксия. Не всеки вид орхидея обаче има псевдобулба.
  • Размножаване от стебло. Отрязва се част от цветоноса със спяща пъпка. Спящата пъпка има защитна люспа, която отстраняваме внимателно. В подходящ съд се слага субстрат, като се навлажнява добре. Върху него се поставя парчето от цветоноса без да се заравя. Покриваме с малко парче найлон или друга прозрачна материя (може примерно парче стъкло) и оставяме на топло. На всеки 2-3 дни се отваря да се проветри и при нужда се напръсква с вода със стайна температура.
  • Другият начин е чрез семена. При този начин, трябва да изчака орхидеята-майка да образува семена. За целта обаче трябва да опрашите растението. В повечето случаи това е трудно и дори невъзможно в домашни условия. Има и друга причина за това. Почти винаги хибридните орхидеи, отгледани и размножени изкуствено в оранжерии и плантации са стерилни.

Нели Дамянова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *