Categories
За цветята и градината

Стапелия (Stapelia)

Стапелия (Stapelia) – грандиозна красота с ужасна миризма. На височина варира от 0,1 до 0,6 м. Произхожда от Югозападна и Южна Африка, предпочита да расте по планински склонове и близо до водоеми. По ръбовете има неостри големи зъби, поради което това цвете се нарича „кактус стапелия“. Цветът на стъблата е бледосинкав или зелен, среща се и с лилаво-червен оттенък. Цветовете на това растение наподобяват по форма морска звезда, но са известни с много интересната си миризма, която не наподобява никакви обикновени флорални аромати. Тази миризма е неприятна и прилича повече на миризма на гниене.

Грижи за Стапелия (Stapelia) у дома.

Почва:

  • Не е взискателна. Добре е да закупите готова почва за кактуси и сукуленти. През лятото може да подхранвате растението веднъж на всеки 2 седмици. През зимата не се нуждае от подхранване.

Температурен режим:

  • Растението се чувства най-добре при температура на въздуха от 22 до 26 градуса. През лятото се препоръчва да прехвърлите Стапелията на тераса или балкон. През зимата растението трябва да се изнесе на хладно място (не по-топло от 15 градуса). През пролетта и есента има период на покой.

Светлина:

  • Обича светлината. Нуждае от много ярка светлина и всеки ден. Въпреки това, в много горещи дни по обяд, растението се нуждае от защита от жаркото слънце. Специалистите съветват да поставите растението на прозорец, разположен в западната или източната част на апартамента.

Поливане:

  • Тъй като това растение е сукулент, не е необходимо да се пръска и полива обилно. Ако водата застои в субстрата, това може да предизвика гниене на цветето. Добре е саксията да е с хубав дренажен слой. През март-септември се полива обикновено 2 пъти седмично, през октомври-декември – 1 път седмично, а декември и януари изобщо не е необходимо да напоявате.

Размножаване:

  • Стапелия (Stapelia) се размножава най-лесно чрез резници. Преди засаждане, резниците трябва да се изсушът в продължение на няколко часа. Лесно се вкоренява.

Нели Дамянова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *