Categories
Сладкиши и десерти

Има ли шоколад в белия шоколад?

Има ли шоколад в белия шоколад? Категорично не. Този артикул дори не е шоколад. Ако сте почитател на белия шоколад, вероятно не ви интересува много дали наистина е шоколад или не. Има хора, които не харесват какаовия вкус на шоколада и по-често посягат към белия шоколад.

  • Шоколадът се произвежда от какао, добито от плодовете на дървото Theobroma cacao, което произхожда от Южна Америка. „Theobroma“ означава „Храна на боговете“. За пpoизвoдcтвoтo нa шoĸoлaд ce изпoлзвaт няĸoи глaвни ĸoмпoнeнтa – мляĸo, зaxap, ĸaĸaoвo мacлo и ĸaĸaoвa мaca. Шоколадът трябва да има минимум 35% обща какаова маса, а млечният шоколад около 25%. Шоколадът съдържа полезен микросъстав, който се усвояват ефективно от организма. За разлика от кафето, шоколадът е с по-ниско съдържание на кофеин и неговата консумация не води до свръхвъзбуда. Може с категоричност да се каже, че шоколадът е полезен продукт и консумиран в умерени количества доставя не само удоволствие, но и има доказано благоприятни ефекти върху организма.
  • Ако трябва да твърдим, че съществува шоколад, който не е полезен за организма, то това би бил белият. Белият шоколад е направен от захар, какаово масло и млечни твърди частици.  В белият шоколад няма какао, а само какаово масло. Именно на какаовото масло се дължи и характерният му бледо жълт цвят. Излиза, че няма шоколад в белия шоколад. Той е лишен от основната полезна съставка (теобромин) и не оказва полезното действие върху организма, присъщо на шоколада.
  • И така. Бял или черен шоколад? Препоръчвам ви да консумирате черен шоколад със съдържание на какао от поне 75-80%, но ако ви се струва твърде горчив, избирайте млечен.

Петър Атанасов

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *