Categories
Полезни съвети

Как да си купим стаж за пенсия?

Как да си купим стаж за пенсия? Какво ново от 1 април 2022 година? По данни на НСИ все повече хора прибягват до възможността да си закупят стаж за пенсия.

1.Кой може да си купи стаж ?

Има три варианта, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, за периода, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред. Трябва да се има в предвид, че купеният стаж се зачита за осигурителен от трета категория и може да се ползва само при пенсиониране. Според Кодекса за социално осигуряване (КСО) хората, на които не им стига стаж, трябва да платят за месец 19,8% от минималния осигурителен доход за самонаети.

2.Колко е това в цифри ?

От 01.04.2022г. сумата която трябва да платим за месец стаж става  140,58 лв. До сега беше 128,70 лева. Спрямо миналата година вноската се повишава със 11, 88 лева. За една година стаж за пенсия ще са ни необходими 1686,96 лв. За пълни 5 години ще са нужни 8434,80 лв. Причината е, че от 1 април минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се ще нарасне на 710 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители също се увеличава от 420 на 710 лв.

3.Къде внасяме и как удостоверяваме ?

Сумата на осигурителните вноски се внася по банков път, като “закупеният” стаж се установява с удостоверение, което се издава от съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт. Удостоверението се издава от териториалното поделение на НОИ въз основа на документа за внесените осигурителни вноски. За лицата живеещи в друга държава, удостоверението се издава от териториалното поделение на НОИ – София – град.

4.Как се променя възрастта за пенсия ?

От 1 януари 2022г. възрастта за пенсия става: За мъжете – 64 години и 5 месеца и 39 години и 2 месеца стаж. За жените – 61 години и 10 месеца, при 36 год. и 2 месеца стаж.

5.Имайте предвид, че осигурителния доход, който сте закупили за стаж, не се взема предвид при изчисляването на индивидуалния ви коефициент.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *