Categories
За дома

Кога е Великден (Възкресение Христово) през 2022 година?

Кога е Великден (Възкресение Христово) през 2022 година? Защо се разминават православния и католическия Великден? На кои дати са? 

  • Великден всяка година е на различна дата. Той е неделята на Страстната седмица която е понеделник до неделя след първото пролетно пълнолуние. Празникът бележи края на Великденските пости, които започват от 7 март – понеделника след Сирни Заговезни. Според календара на православната църква Великден през 2022 година се пада на 24 април. Великденските празници започват от 22 април (петък) и приключват на 25 април (понеделник). 
  • Кога се обикаля църквата? Точно в полунощ, съботата преди Възкресение Христово, църквата се обикаля три пъти за здраве със свещ в ръка. Църквата може и да се обикаля също и на Разпети петък в полунощ. Обикаляме три пъти около храма, защото число три е израз на света троица. И не се паникьосвайте ако ви загасне свещта. Това не значи, че сте много грешни.
  • Кога се боядисват яйцата? Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце трябва да бъде червено и с него се прави кръстен знак върху челата на децата за здраве. Това яйце се заменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие.
  • Католически Великден. Според католическата църква Великден през 2022 година е на 17 април.

Основната причина за разминаването между двете църкви е, че православната определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а католическата използва Григорианския. Що се отнася до Пасхата, православната църква има едно правило спрямо нея. В случай, че датите на Великден и Пасхата съвпадат, то тогава православната църква го отлага с 1 седмица. 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *