Categories
За цветята и градината

Редки орхидеи – Катлея (Cattleya)

Орхидеи Катлея (Cattleya) – една от най-ефектните орхидеи с несравним аромат. Това растение се различава от другите орхидеи по това, че има устна с много необичайна форма. Цъфтяща орхидея изглежда страхотно, случва се около 10 цветя да цъфтят на възрастен храст. Цветята миришат просто невероятно. Цветните нюанси са от тъмно лилаво до снежно бяло. Много от тях са двуцветни.

 

Грижи за орхидеи Катлея (Cattleya) у дома.

Почва:

  • Специална почва за орхидеи. Саксия с дибър дренаж. Необходимо е да се подхранва цветето по време на активния растеж на псевдобулбите. След като спрат да растат, торенето се спира. Отново храстът започва да се подхранва, когато има дръжка, а след началото на цъфтежа храненето отново се спира. Торта трябва да съдържа калий и фосфор, като се използва най-ниската доза, посочена на опаковката.

Светлина:

  • Растението се нуждае от много ярка светлина, затова се препоръчва да го поставите на източен или югозападен прозорец. Южният прозорец също е подходящ, докато в самата жега цветето трябва да бъде засенчено.

Температура и влажност:

  • Развива се при нормална стайна температура. Не забравяйте, че за да цъфти орхидеята трябва да осигурите разлика в дневната и нощната температура от около 5–7 градуса.
  • Катлея (Cattleya) не е взискателна към нивото на влажност.

Поливане:

  • Поливайте цветето, когато пръста в саксията изсъхне, като се внимава течността да не пада върху повърхността на листата. В горещи дни самият храст и повърхността на субстрата могат да се навлажнят с пистолет за пръскане, за това се използва дестилирана или дъждовна вода.

Пресаждане и размножаване:

  • Тази орхидея реагира изключително негативно на пресаждане. По правило пресаждаме това цвете, когато субстратът стане напълно неизползваем.
  • Размножава се чрез разделяне по време на присаждането. Имайте в предвид, че всяко отделение трябва да има поне три псевдобулби, както и живи корени.

Нели Дамянова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *