Categories
За цветята и градината

Маргаритки (Argyranthemum)

Маргаритки – червени, розови или най-често бели. Нежни цветенца без които не може нито една градина. Цъфти изключително красиво от май до август.

Как да си отгледаме маргаритки (Argyranthemum)? Маргаритките могат да се държат у дома в саксии за цветя. Но основното им място е в градината.

Почва:

  • Макар и да не са с големи претенции, почвата трябва да бъде добре обработена и богата на хранителни вещества. Друго изискване е да е с добри дренажни свойства. Най-подходящата почва е чернозем. Засаждат се веднага щом времето се затопли на растояние около 15-20 см. (най-добре е готов разсад).

Светлина:

  • Обичат да са добре огрявани от слънцето. Без проблем обаче понасят и леко сенчестите места или шарена сянка, особено в жаркото следобедно слънце през лятото.

Температура:

  • Обичат топлината. Чувстват се прекрасно през лятото. Маргаритките са студоустойчиви, понасят и слани. Листата и пъпките без проблем се запазват под снега, така че спокойно могат да презимуват навън при нашите климатични условия.

Поливане:

  • Поливайте растението умерено, като гледате да не засъхне почвата. Това не трябва да се допуска най-вече при сухо време и през летния сезон. Разхлабването помага на въздуха и влагата да стигнат до корените.

Размножаване:

  • Препоръчва се разделяне на растението в последните летни седмици или рано на пролет. Засадени веднага се прихващат изключително бързо.

При правилна грижа красивите маргаритки ще ви радват с обилен цъфтеж всяка година.

Нели Петкова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *