Categories
За цветята и градината

Редки орхидеи – Зигопеталум (Zygopetalum)

Редки орхидеи – Зигопеталум (Zygopetalum). Доста малък род който съчетава около 15 различни вида. Всички видове от този род могат да бъдат намерени в тропическите райони на Америка, но най-големите популации се срещат във влажните гори на Бразилия. Това са най-капризните и взискателни в грижите растения от цялото огромно семейство орхидеи. За да може такова цвете да расте и да се развива нормално, трябва да му се осигурят условия, които са възможно най-близки до естествените.

Грижи за орхидея Зигопеталум.

Почва:

  • Най-подходящите саксии за засаждане са пластмасовите. Добре е да изполваме готова почвена смес за орхидеи. Трябва да се помни, че субстратът трябва да абсорбира добре течността.

Светлина:

  • Едно от основните предизвикателства при отглеждането на това растение е осветлението. Яркото осветление е подходящо, но в същото време трябва да бъде разсеяно. Трябва да предпазим растението от пряка слънчева светлина. Най-добре е да поставите зигопеталума на източен или западен прозорец.

Температурен режим:

  • Обича умерените температури. Нуждае се от задължителна разлика в дневните и нощните температури. Най-добрата дневна температура се счита за 16-24 градуса, а нощната е около 14 градуса. Добре би било този температурен режим да се поддържа целогодишно.

Поливане:

  • Само мека вода със стайна температура. Този род орхидеи се различава от повечето други по това, че реагира негативно на силното изсъхване на субстрата (а именно това често се препоръчва за други родове). За зигопеталума се препоръчва субстратът да е леко влажен. Поливането се препоръчва да се извършва чрез потапяне. След това растението се изважда, изчаква се излишната вода да се отцеди и се поставя на обичайното му място.

Размножаване:

  • При отглеждане на закрито, този вид орхидея може да се размножава само чрез разделяне на коренището. Чрез семена може да се размножава само в промишлени условия.

Силвия Димитрова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *