Categories
За цветята и градината

Столетник – Агаве (Agave)

Столетник или Агаве (Agave). Едно прекрасно растение. Агаве се превежда като: висококачествена, благородна, прекрасна. Родното място на Агаве е Мексико. От това растение там произвеждат хартия, въжета и дори текила. В родината му просто го обожават. Агаве също се използва и в медицината. От него се правят огромен брой различни лечебни средства. Размерът на храста може да достигне до 2 метра. Цъфти изключително рядко, от където идва и името му. Отглеждане на Столетник!

Избор на саксия и почва:

  • Подходящи са класическите саксии, чиято височина и диаметър са равни.
  • Растението предпочита каменисто-песъчливата почва. В това отношение не е взискателно. Само не забравяйте да направите добър слой дренаж на дъното на саксията.

Осветление:

  • Просто обича светлината и преките слънчеви лъчи изобщо няма да му навредят. За него прозорците с южно, югоизточно и източно изложение са най-подходящи.

Температурен режим:

  • Оптималната температура за домашно Агаве е 20-28 градуса. Понася и по-високи температури. През зимата температурата не трябва да пада под 10 градуса. Въпреки, че някои сортове се чувстват добре и на по-хладно място.

Поливане:

  • От началото на пролетта до последните дни на есента това растение трябва да се полива редовно, но пестеливо. Не трябва да се допуска нито преливане, нито засушаване. През зимните месеци се полива изключително рядко.

Пресаждане и размножаване:

  • Корените на младите екземпляри растат доста активно, затова докато растението е младо, то се пресажда всяка година. Възрастните растения се подлагат на тази процедура веднъж на всеки две или три години.
  • Размножава се предимно чрез издънки в момента на пресаждане. Използват се малки саксийки с готова почва за кактуси.

Ивайла Димова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *