Categories
За цветята и градината

Мини рози в саксия. Отглеждане

Мини рози в саксия – красиво кътче у дома. Подходящи за отглеждане както в градината, така и в саксия навън и вътре в дома. Търсени са за тераси, веранди, беседки и первази. Мини розата е представител на семейство Rosaceae. Цъфти през по-голямата част от годината. За разлика от обикновените рози, този сорт достига около 40 см височина. Чувства се добре в саксия.

Как да си отгледаме мини рози в саксия?

Почва:

  • Не са взискателни. Най-добре е да закупим готова почва от магазина. Задължително е обаче да сложим на дъното на саксията 2 см. камъчета, или други едри частици, за да осигурим добър дренаж. Засадете розите през пролетта или началото на лятото. Приблизително всеки месец, розите се торят по време на сезона на растеж с водоразтворим или течен тор.

Светлина:

  • Миниатурните рози обичат слънцето. Нуждаят от поне шест часа на слънце. В саксия виреят най-добре на южния прозорец.

Температурен режим:

  • Розите са топлолюбиви растения. Оптималната температура на въздуха е около 20-25 градуса. През лятото издържат и повече. Те са изключително издръжливи и могат да оцелеят при температури от около 10 градуса или дори по-малко. Понякога до 0 градуса.

Поливане:

  • Най-добре е да поливате розата си веднъж на 2-3 дни, а през горещите месеци и веднъж на ден. През зимата, веднъж седмично, или ако забележите засушаване. Най-добре сутрин, с вода на стайна температура.

Пресаждане:

  • Пресаждат се в много ранна пролет. Може да ги преместите още в края на зимата. Обикновено на всеки 2 години.

Мини розите са една чудесна възможност да създадете допълнителен уют в дома или градината си

Станка Желева

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *