Categories
За цветята и градината

Мушкато ( Pelargonium )

Мушкато ( Pelargonium ) – едно от най-разпостранените цветя, в домовете и градините ни. Произхожда от Южна Африка. Многогодишно растение, достигащо на височина до 80-90 см. Цъфтежът се наблюдава през целия летен период. Съцветията могат да бъдат двойни или прости. Те са част от многоцветни чадъри-шапки. Цветът може да варира от огнено червено до бяло. Как да си отгледаме тази прелест у дома?

Почва:

  • Не трябва да е много питателна. Поради много голямото количество хранителни вещества в почвената смес, издънките и листата ще започнат да растат активно, което ще се отрази негативно на цъфтежа. Подходяща е универсална почвена смес. На дъното на саксията се прави добър дренажен слой от малки камъчета.

Светлина:

  • Не понася сенчести места. Ако растението почувства липса на светлина, тогава то губи своя декоративен ефект. Листата стават по-малки и избледняват. Вашето мушкато ще се чувства най-добре на перваза на южния прозорец.

Температура:

  • Обича топлината. Оптималният температурен режим е от 20 до 25 градуса – през лятото (издържа и на малко повече), от 13 до 15 градуса – през зимата. Реагира изключително негативно на температури под 7-8 градуса.

Поливане:

  • Обича водата, но трябва да се внимава да не се преполее. Ако почвата в саксията изсъхне, тогава цялата зеленина може бързо да пожълтее. През лятото най-добре поливайте през ден. При големи горещини може и всеки ден (сутрин). През зимата поливаме веднъж седмично. Известно време след поливането не забравяйте да отстраните водата, която е изтекла в чинийката под саксията.

Пресаждане и размножаване:

  • Можете да пресаждате такова цвете по всяко време, през вегетационния период, в малко по-просторна саксия.
  • Най-лесният и бърз начин за размножаване на мушкато е чрез резници. Извършва се в началото на пролетния период или в първите есенни дни. Дължината на резниците трябва да бъде около 10 см. Резниците се вкореняват бързо при температура от 20 до 25 градуса.

Станка Желева

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *