Categories
За цветята и градината

Невен (Calendula)

Невен (Calendula) – красивият обитател на градината с множество лечебни свойства. Растение с огромна популярност. Как да си отгледаме в двора или в саксия на балкона?

Време за засаждане и почва:

  • След като разсада вече има 5 или 6 листа, той трябва да бъде засаден в открита почва. По правило това е през втората половина на май, на разстояние от 25 до 30 сантиметра.
  • Почвата трябва да е влажна, добре дренирана и наситена с хранителни вещества.

Светлина:

  • Обича светлината. При засаждане изберете добре осветено място. На сянка, невенът дава по-дребни цветове, а самото растение се издължава.

Температура:

  • Обича топлината. Оптималната температура е около 25 градуса, но издържа и доста повече, а и доста по-ниски температури. Издържа на краткотрайни студове от -5 °C.

Поливане:

  • Полива се в сухо време. Все пак трябва да разхлабите повърхността около растението и да премахнете плевелите от него.

Цъфтеж:

  • Цъфти обилно. При майската сеитба пикът на цъфтежа на невена е през юли. Трябва да се помни, че цветовете които вече са преминали, се премахват. Това ще позволи на растението да цъфти още по-дълго и по-великолепно. В резултат на това ще се появят много пъпки и невенът ще цъфти дълго време.

Размножаване:

  • Растението Невен (Calendula) се размножава изключително чрез семена. Успява успешно да се самозасява. Семената трябва да се събират, след като са почти напълно узрели. За да се предотврати самозасяването, върху увехналите съцветия трябва да се постави малка торбичка от марля или друга материя, която се фиксира към стъблото. Семената могат да бъдат засети директно в открита почва (без да се прави разсад). В този случай растенията започват да цъфтят след 40 до 50 дни от датата на засяване на семената.

Петя Петрова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *