Categories
За цветята и градината

Кактус Лофофора (Lophophora)

Кактус Лофофора (Lophophora) наричан още пейот е рядък вид. Среща се предимно в гъсталаци от храсти в Мексико, както и в САЩ. Кактусът лофофора има стъбло под формата на леко сплескана топка, която достига в диаметър 15 сантиметра и доста гладко стъбло с мека и кадифена повърхност. Цъфти през лятото от снежно бяло до бледорозово.

Грижи за кактус Лофофора (Lophophora).

Земна смес:

  • Подходящата почва трябва да е рохкава, добре пропусклива за вода и въздух и също така да има неутрална киселинност. Може да закупите готова почвена смес за кактуси и сукуленти от специализираните магазини. Този кактус има мощни корени, за това саксията трябва да бъде висока.

Светлина:

  • Трябва да се съобразим с местата на обитаване в природата, а именно гъста растителност. Растението се нуждае от ярка светлина, но тя трябва да бъде разсеяна. Не трябва да позволяваме пряка слънчева светлина за дълго време.

Температура:

  • За лофофора умерените температури на въздуха са най-подходящи. Издържа и на доста по-високи температури (до 40 градуса). През зимата се чувства добре на около 10 градуса.

Поливане:

  • Зависи от температурата в помещението, времето на годината и състоянието на почвата. През лятото поливането се извършва 1-2 дни след пълното изсъхване на субстрата в саксията. В края на септември кактусът вече изобщо не се полива. Поливането отново започва да се извършва едва през месец март.

Пресаждане и размножаване:

  • Младите растения се пресаждат веднъж годишно през пролетта. Едно възрастно растение трябва да се подлага на тази процедура само при необходимост, и само след като кореновата система вече не се побира в саксията.
  • Най-лесния начин за размножаване е от „деца“. Те внимателно се отделят от майчиното растение. Пресаждаме ги в постоянни малки саксии.

Росица Башева

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *