Categories
За цветята и градината

Орхидея Ванда (Vanda)

Орхидея Ванда (Vanda) – неземна красота. Впечатляващо – дължина на стъблото до 3 метра. Такова цвете няма да се побере на нито един перваз на прозореца. Растяща в природата, изглежда хармонично само в условията на хилядолетните тропици. Естественото обитание на орхидея ванда е Югоизточна Азия. Можем ли да си отгледаме орхидея Ванда (Vanda) в къщи? Доскоро се е смятало, че в домашни условия е невъзможно. Вече има хибриди и сортове ванда, които могат да се отглеждат и у дома. За да расте и се развива обаче, за нея са необходими специални условия и правилната грижа.

Настаняване:

  • Ако растението се намира в жилищен апартамент, тогава то изобщо се култивира без почва. Кореновата система на храста трябва да е напълно гола. Цветето се фиксира на стената или се поставя в дървена или пластмасова кошница.

Температурен режим:

  • Препоръчителната температура на въздуха през цялата година е около 25 градуса. Ако е по-топло, това няма да навреди на растението, но температура под 20 градуса, ще доведе до рязко отслабване на имунната система.

Светлина:

  • Обича ярко слънце. Въпреки това, следобед растението трябва да бъде засенчвано. При лошо осветление често има липса на цъфтеж. Продължителността на светлите часове трябва да бъде най-малко 12 ч.

Поливане:

  • През летните месеци растението е добре да се полива всяка сутрин. Ако времето е облачно и слънцето не се вижда, тогава поливането се извършва веднъж на 2 или 3 дни. Има и един по-специален начин на поливане. Ако цветето трябва да се полива, се поставя в широка и обемна стъклена ваза. Количество топла вода просто се излива във вазата. След като мехурчетата спрат да се издигат от корените, това означава, че кореновата система е абсорбирала достатъчно количество влага, останалата течност се премахва.
  • Влажност на въздуха – около 80%.

Пресаждане и размножаване:

  • Не се нуждае от пресаждане.
  • Възпроизвежда се от странични клони.

Нина Тодорова

 

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *