Categories
За цветята и градината

Орхидея Аскоценда (Ascocenda)

Орхидея Аскоценда (Ascocenda) – може просто да бъде окачена на стената и корените да бъдат оставени да висят свободно. Хибриден род орхидеи, произтичащ от кръстоска между бившия род Ascocentrum и Vanda. Цъфти от есента до пролетта.

Как да си отгледаме у дома?

Без съксия, без  кошница, без почва.

Най-простия метод на отглеждане. Може просто да бъде окачена на стената и корените да бъдат оставени да висят свободно.

Светлина:

  • Това растение не изисква специално ниво на осветеност. Така че се чувства доста удобно както на северния, така и на източния прозорец. Ако има твърде много светлина, листата ще станат червеникави и набръчкани. Трябва да имат тъмнозелен оттенък. Единствено условие е да не променяте често мястото на растението, а с това и нивото на осветеност.

Температурен режим и влажност:

  • Препоръчителната дневна температура е от 23 до 27 градуса, през нощта – от 16 до 22 градуса. Отново както при светлината, условието е такъв температурен режим да се поддържа през цялата година.
  • Изисква висока влажност на въздуха. От 60 до 80 процента, а през нощта около 50-60 процента.

Поливане:

  • За поливане се препоръчва да се използва методът на потапяне. Слагаме кореновата система в съд с вода за половин час. През това време корените трябва да имат време да абсорбират влагата, да придобият зелен оттенък. Начинът по който се отглежда Орхидея Аскоценда (Ascocenda), често изисква ежедневно поливане.

Размножаване:

  • Размножава се лесно чрез деца, които се появяват на дръжки. Препоръчва се отделянето само на доста голямо, жизнеспособно бебе с развита коренова система. Само ентусиасти или специалисти могат да размножават това цвете със семена.

Ива Димова

 

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *