Categories
За цветята и градината

Аламанда ( Allamanda )

Аламанда ( Allamanda ) или още „Златна тръба“ – красиво увивно растение. В природата може да бъде намерено в тропическите райони на Америка. Като стайната култура аламандата е доста рядка, тъй като се отличава с взискателните си грижи. Ако го отглеждате в саксия, храстът става голям и се нуждае от надеждна упора. Най-често се отглежда у дома жълтата аламанда ( Allamanda Cathartica). Грижи за растението.

Важно! Преди да сте захванали с отглеждането на тази красавица. Сокът от аламанда, и всички части на растението са силно токсични за хора и животни!

Почва и торене:

  • Аламанда предпочита влажни, добре дренирани почви. Подходяща смес е равни части: торф, компост и пясък. Саксията трябва да бъде с обем най-малко 5 литра и с добри дренажни отвори на дъното.
  • От април до септември подхранвайте с тор за цъфтящи растения веднъж на две седмици.

Светлина:

  • Нуждае се от много ярка светлина. Южният перваз на прозореца е най-подходящ за това растение.

Температура и влажност на въздуха:

  • Обича топлината. През пролетта и лятото оптималната температура е около 23-25 градуса. От края на ноември до края на февруари храстът трябва да бъде на по-хладно място 15-17 градуса.
  • Тъй като растението се нуждае от висока влажност, ще трябва редовно да се навлажнява от пръскачка през периода на активен растеж.

Поливане:

  • Растението обича водата. През лятото цветето трябва да се полива редовно и обилно. През зимата субстратът в саксията се навлажнява само след като горният му слой изсъхне.

Пресаждане и размножаване:

  • Расте бързо, затова трябва да се пресажда редовно веднъж годишно. Извършва се в края на цъфтежа, през пролетните месеци.
  • Най-лесно и най-бързо се размножава чрез резници, които трябва да бъдат с дължина около десет сантиметра. За вкореняване те се засаждат във навлажнен пясък. Резниците се нуждаят от систематично пръскане, както и от топлина 23-25 градуса.

Ивайла Димова

 

 

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *