Categories
За цветята и градината

Левизия ( Lewisia )

Левизия ( Lewisia ) – малко компактно растение характерно с изобилен цъфтеж и невероятна красота. Изключително устойчива и непретенциозна. Въпреки факта, че храстите на левизия са ниски, когато се отглеждат в градината, те се открояват ярко на фона на други градински култури. Любимка на множество градинари.

Как да си отгледаме Левизия ( Lewisia )?

Почва:

  • Съставът на почвата трябва да включва торф, хумус, пясък, натрошен камък. Трябва да има добър дренажен слой. Уверете се, че влагата не застоява в почвата. За засаждане в саксия можете да използвате универсална почва за сукуленти с добавяне на пясък. Уверете се, че саксията има добри дренажни отвори.

Светлина:

  • Левизията обича слънцето, но не понася много пряка слънчева светлина, нуждае от шарена сянка. Добре е да се държи близо до камъните и стените, което ще осигури сянка в жегата и няма да позволи прегряване на почвата. Най-добре ще е в източната страна на градината.

Температура:

  • Обича прохладата. Доста устойчиво на замръзване растение. Това цвете понася студа по-лесно от топлината. В особено големи жеги, спира да расте и да цъфти. При нормализиране на температурите, възобновява цъфтежа.

Поливане:

  • Поливането трябва да бъде умерено. Нуждае се от поливане само в най-сухите месеци. Това цвете понася доста лесно кратка суша, но застоят на течността в корените може да го унищожи.

Пресаждане и размножаване:

  • В градината левизия се култивира като многогодишно растение, а в една зона без пресаждане и преместване може да се отглежда повече от десет години.
  • За да се избегне загубата на сортови черти, се използва вегетативният метод на размножаване. Страничните издънки се отделят в края на пролетта или началото на лятото и веднага се засаждат в земята. Няма нужда дори от поливане, просто трябва да бъдат на прохладно място. След известно време те ще се вкоренят.

Гергана Иванова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *