Categories
За цветята и градината

Алиум (Allium)

Алиум (Allium) или декоративен лук – прекрасно цвете с бухнали лилаво сини цветове. Идеално пасва в градината, а защо не и в саксия? Как да си отгледаме Алиум (Allium)? Луковично многогодишно растение, което е непретенциозно и лесно за отглеждане. На височина достига до метър, изглежда перфектно и гали очите в градината или балкона.

Засаждане и грижи за декоративния лук:

Почва:

  • Обича лека и добре дренирана, дори бедна почва. Не е необходимо прилагане на тор.
  • Декоративният лук може да бъде засаден и през есента, и през пролетта. Засажда се на дълбочина около 2-3 пъти от висичината на луковицата. Ако луковицата е 3-4 см. се засажда на дълбочина 10-12 см. на около 30-40 см. една от друга. Оптималната ­тем­пе­ра­ту­ра за вко­ре­ня­ва­не­то на лу­ко­ви­ци­те е око­ло 10 гра­ду­са на почва­та.

Светлина:

  • Обича светлината, но расте еднакво и и на шарена сянка, и на слънчево място.

Поливане:

  • Поливането на декоративния лук трябва да бъде колкото се може по-пестеливо. Полива се само при явен недостатък на влага. Излишната влага може да унищожи растението. Когато отглеждате Алиум в саксия нуждите от вода са по-големи, поради бързото изсъхване на почвата.

Пресаждане и размножаване:

  •  Allium расте и се чувства добре 4-5 понякога и 7 години без презасаждане. В то­зи случай обаче, рас­те­ни­я­та тря­ба да се про­реж­дат и да не се до­пус­ка са­мо­за­ся­ва­не.
  • Най-лесно се размножава вегетативно. Става чрез разделянето на лу­ко­вичките-дет­ки, ко­и­то се раз­ви­ват око­ло го­ля­ма­та лу­ко­ви­ца и са с добре развити корени. Декоративният лук може да се размножава и чрез семена, но този вариант е по-труден и изисква търпение.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *