Categories
За цветята и градината

Домати без химия

Домати без химия. С какви натурални продукти да пръскаме доматите? Как да ги опазим с биологични препарати?

Дървесна пепел. Универсално и многократно изпитано средство. Тя е може би най-безопасното средство срещу вредителите в градината. Идеална против листни въшки и белокрилки. За целта 300 грама от нея се разтварят в 3 литра вода и сместа се вари в продължение на 30 минути. Когато изстине се прецежда. Долива се още вода, така че общото количество да достигне 5-6 литра. Добавя се и малко настърган сапун (30-40 гр.), за лепкавост (за да се задържи по-добре сместа върху листата на доматите). В по-висока концентрация показва добри резултати и в борбата с колорадския бръмбар.  Дървесна пепел се използва в градината, и като обогатител на почвата.

Кисело мляко (айрян). Смесваме 1 кг. кисело мляко с 5-6 литра вода. (Една кофичка от 400 мг. в 2 литра вода). Можете да защитите растенията си за дълго време срещу гниене. Особено след дъжд. Подхранването с айрян е особено полезно. Помага на растенията да се развиват бързо, увеличава се листната маса, а лактозата се бори срещу вредителите. Има дори повече полза, ако айрянът е вкиснат. Ферментиралият млечен продукт почиства повърхността на листата и стъблата от гъбички.

Прясно мляко. Идеалните пропорции за разтвор са: 5 л вода, 1 л. прясно мляко и 15 капки йод, като млякото трябва да е в суров вид. След пръскане с млечен разтвор и йод, се получава тънко покритие върху листата на растенията, предотвратяващо проникването на патогени.

Домакински сапун срещу листните въшки. Настъргва се около 200-250 гр. сапун и се рзтваря в 10 л. вода. С разтвора се пръска.

И накрая, но не на последно място – добрия стар бордолезов разтвор. За доматите се ползва еднопроцентен разтвор. Той е подходящ и за краставици, цветя и други растения и зеленчуци. Как да си направим бордолезов разтвор? –  прочети тук!

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *