Categories
За цветята и градината

Хортензия (Hydrangea)

Хортензия (Hydrangea) – екзотична красота в градината. Принцесата от изтока (Китай и Япония). Започва да цъфти през пролетта и завършва едва след настъпването на първите слани. Цветовете са събрани в големи съцветия обагрени в: кремаво, бяло, синьо, розово, червено и люляк. Как да си отгледаме хортензия в градината?

Почва и засаждане:

Най-добре е да ползвате разсад хортензия. Почвата трябва да е рохкава, богата на органични вещества, неутрална или слабо кисела.  Когато избирате подходящо място, не забравяйте, че всички видове са фотофилни и се нуждаят от пряка слънчева светлина. Интересното при хортензиите е, че цветът на растението, с изключение на белите хортензии, зависи от киселинността на почвата, в кисела почва цветята са светло сини и сини, в неутрална – бели и бежови, а в алкална – люляк или розово.

 

 

Светлина:

Нуждае се от пряка слънчева светлина, но не прекалено. През лятото особено в следобедните часове ще се чувства добре на частична сянка.

 

Температура:

Хортензиите са не само лесни за отглеждане, но също така са и доста издръжливи. Понасят температури в много широк диапазон.

Поливане:

Водата е изключително важен фактор в отглеждането на красивото цвете. Латинското име Hydrangea, в превод означава „съд с вода“. От април до края на август се полива обилно. Много важно за хортензията е да се поддържат влажни нейните корени. В горещите дни е препоръчително с вода да се пръскат и листата.

Подрязване:

Задължително условие за обилен и качествен цъфтеж. Най-подходящото време за резитба е пролетта. Растението може да оформяте по всяко време.

Размножаване:

Хортензията се размножава чрез връхни резници, които се оставят да пуснат корени в чаша вода. Вкореняват се във влажен пясък. И не се притеснявайте, ако вашата Хортензия (Hydrangea) измръзне през зимата. Растението ще се възтанови напълно през периода на цъфтеж.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *