Categories
За цветята и градината

Апорокактус (Aporocactus)

Апорокактус (Aporocactus). Наричан още „миша опашка“ или „змиевиден кактус“. Епифитен кактус със светлозелени стебла, които висят от саксията и достигат на дължина до 1 метър. Цъфтежът започва в края на зимата и цъфти без много изисквания, при това обилно. Цветовете на растението са ярко розови, червени или цикламени, много едри, до 5-6 см. в диаметър и изглеждат много ефектно на тънките стебла. Как да си отгледаме Апорокактус (Aporocactus) у дома?

Почва:

  • Подходящата почва трябва да е пропусклива и рохкава. Най-добре е да ползвате готова почвена смес за кактуси и сукуленти.

Светлина:

  • Обича светлината, но реагира негативно на пряката такава. Препоръчително е да се постави близо до прозорците със западна или източна ориентация.

Температура и влажност на въздуха:

  • Понася добре умерения климат на нашите географски ширини. Оптималната температура за през лятото е около  22 до 25 градуса. През зимата се премества в хладно (от 7 до 10 градуса) и светло помещение.
  • Той не се нуждае от висока влажност, но през лятото се препоръчва пръскането на кактуса с хладка вода.

Поливане:

  • През пролетта и лятото почвата трябва да е винаги леко влажна. След поливането изцедената течност трябва да се отстрани от чинийката под саксията. През зимата поливайте само когато почвата е напълно суха.

Пресаждане и размножаване:

  • Младите растения се пресаждат всяка пролет, а възрастните – веднъж на 2 или 3 години. Саксиите трябва да са ниски и доста широки, тъй като корените са близо до повърхността на почвата. Не забравяйте добър дренажен слой.
  • Най-лесно се размножава чрез резници. Достатъчно дълга мигла се нарязва на резници, като всяко от парчетата трябва да е с дължина 7-8 сантиметра. Резниците трябва да се оставят да изсъхнат за 5-6 дни, и след това се засаждат на дълбочина около 2 сантиметра. Вкореняват се при температура по-висока от 20 градуса.

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *