Categories
За дома

Черешова задушница. Кога е, и какво се прави?

Черешова задушница. Кога е, и какво се прави на този ден? Задушница е ден в който почитаме мъртвите и е винаги в събота. Черешова задушница тази година е на 11 юни. Тя е втората в годината. Задушниците всяка година са три – Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова задушница. Голямата Задушница се пада ден преди Месни заговезни, Черешовата след Спасовден, а Архангеловата около Архангеловден.

Какво се прави на Черешова задушница?

На този ден Православната църква извършва специална Литургия за упокой и Панахида за всички починали. Чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. На Задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата. Сутринта се ходи на гробовете на близките, за да ги почетем. Палят се свещи, казва се молитва, оставят се цветя (четен брой), кади се с тамян.  Гробът се прелива с червено вино. Носи се жито и в църквата, и на гробищата. В израз на вярата във възкресението се раздава. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос. Според народната традиция се добавят и задължително череши, тъй като те зреят по това време. Раздава се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господа, входът на Царството небесно в невидимия свят – на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра – и ще се моли за тях до свършека на света.

 

Иванка Христозова

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *