Categories
Полезни съвети

Как да си изпера маратонките?

Как да си изпера маратонките? Перат ли се мръсните кецове и маратонки в пералнята? Какви препарати да ползваме и кои грешки да избегнем?

Може ли, и как да си изперем маратонките в пералната машина? Това всъщност е най-лесният метод. Преди да ги сложим в пералнята, трябва да махнем стелките и връзките. Хубаво е да изплакнем подметките на обувките с вода и да премахнем ръчно по-упоритите петна. След това поставяме маратонките в специална мрежа за пране или в стара калъфка за възглавница, и чак тогава ги слагаме в пералната машина. Ако не разполагаме нито с едно от двете, тогава е добре да сложим няколко стари хавлии в барабана.

Какви грешки да не допускаме? Никога не слагайте повече от два чифта в пералнята. Използвайте течен прах за пане. Не оставя следи върху маратонките след пране. Друго важно условие е температурата. Не задавайте температура по-висока от 40 градуса. По-горещата вода може да доведе до отлепване на обувките.

Ако кецовете или маратонките са изцяло кожени? Висококачествените обувки от естествена кожа вероятно ще оцелеят при прането. Автоматичната пералня улеснява измиването на кожени спортни обувки, като принципите на пране са същите. Ако кожата е изкуствена обаче, грижата за такъв чифт обувки ще изисква специален подход. По-добре е да изберем ръчното почистване, тъй като изкуствената кожа може да не оцелее в пералнята.

За всички видове кецове и маратонки е добре да избегнем режим „центрофуга“. Препоръчително е да ги изсушим по естествен начин. За да се предотврати деформация по време на сушене, може да натъпчем вътрешността на обувките с хартия, която може да абсорбира добре влагата.

Маратонки, които са оборудвани с декоративни елементи е добре да бъдат почиствани ръчно и с химически методи.

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *