Categories
За дома

Как да замразим плодове?

Как да замразим плодове? Как да ги съхраним във фризера за зимата? Лесен начин, като запазим вкусовите им качества и хранителна стойност.

Защо да замразяваме плодове? Ами много по-лесно е да прибереш нещо в камерата или във фризера, отколкото да го консервираш. Не само че замразяването е лесно, но това е методът, който запазва най-много от полезните свойства на храните.

Подходящи за замразяване са почти всички видове добре узрели, но не презрели плодове. След размразяване могат да се консумират като компот, желе, конфитюр, сок или като пълнеж и украса за сладкиши. В зависимост от това за какво точно ще се използват плодовете след размразяване, те може да се замразят самостоятелно или в захарен сироп. Озахарените плодове запазват цвета и вкуса си дори и след замразяването. Захарния сироп обикновено го правим с съотношение 2:1 (на 2 л. вода, един кг. захар).

Като казвам почти всички, имам предвид, че някои плодове не стават за замразяване. Тези които са с високо водно съдържание – например краставица, тиквичка, диня, пъпеш и др. Можем спокойно да замразяваме малини, ягоди, череши, вишни, френско грозде, боровинки, къпини и други подобни. Плодовете, които ще се замразяват, трябва да се измият много добре, да се подсушат и след това да се поставят в полиетиленови пликове. За плодовете в сироп най-подходящи са пластмасовите съдове. Плодовете, замразени във фризер, обикновено имат около 6 месеца срок на годност.

Как се размразяват?

Размразяването на плодове става на стайна температура. Те се отпускат за 2 до 5 часа и трябва да се консумират веднага. Не замразявайте повторно вече размразена храна! Повторното замразяване намалява вкусовите и хранителните им качества и води до по-бързото им разваляне.

И накрая, но не на последно място! Студеният въздух във фризера е вреден за продуктите в него, а прекия контакт води до по-бързото им разваляне. Затова всичко поставено във фризера трябва да бъде добре опаковано и изолирано в подходящи торбички за фризер.

 

Може да харесате още

Още от автора

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *